[Geoinquiets Barcelona] La cara fosca d'alliberar dades

Ruiz Almar, Ernest ERuiz at amb.cat
Mon Jan 31 03:51:18 EST 2011


Potser si que tens raó, Luis.

Ara tenim 30 diaris per llegir cada dia, 50 canals de televisió, 100 emisores de radio, Internet, etc,etc i cada cop veig una societat més anestesiada i que no se n'assabenta de res.

Potser per això en el cas de la info geo pren més sentit intentar construir una capa de coneixement al damunt de les dades per intentar no submergir a la gent en el desconcert.

D'aquí, però, sorgeix una altra pregunta o altres preguntes: com fer-ho? Amb quin objectiu fer-ho? Perquè està molt bé que nosaltres ho plantegem en positiu, però hi haurà altres que voldran construir la capa de coneixement per confondre encara més, tot i que sembli que ho fan per construir una societat millor (per fer memòria, recordeu la "transparència" amb que el secretari d'estat del USA, Colin Powell, va parlar a la ONU amb fotos d'armes de destrucción masiva l'Irak?) Sic!

Ernest Ruiz

________________________________
De: barcelona-bounces at lists.osgeo.org [mailto:barcelona-bounces at lists.osgeo.org] En nombre de luis peinado
Enviado el: lunes, 31 de enero de 2011 9:40
Para: Geoinquiets Barcelona
Asunto: Re: [Geoinquiets Barcelona] La cara fosca d'alliberar dades

Hola,
jo crec que tot és ben senzill:
fins fa uns anys han fet servir l'obscurantisme per manipular-nos, ara la estratègia és la contrària, manipular-nos amb informació a dojo.
Fem el que fem no escaparem a la conxorxa.
El 31 de gener de 2011 8:31, Ruiz Almar, Ernest <ERuiz at amb.cat<mailto:ERuiz at amb.cat>> ha escrit:
Bon dia a tothom,

El tema que planteja l'article que menciona l'Adrià en el seu mail és una reflexió bàsica, però sense resposta a no ser que sigui a "toro pasado", tot i que com tenim experiències en altres camps de la ciència podem especular sobre el que podria passar. A veure:

Sobre el paper el fet de fer més transparent (millorar, avançar, innovar) alguna cosa és bo, tot i que després sempre venen els condicionants ètics sobre els usos que es puguin fer d'allò que s'ha fet més transparent (que sempre han de ser presents) . És la reflexió aquella al voltant de la neutralitat de la ciència-tècnica i de que el que és bo o dolent és l'aplicació que es fa de la ciència-tècnica: per exemple, la energia nuclear si cura càncers és bona, però si s'aplica a l'armament no ho és. Jo crec que és impossible esperar només l'ús beneficiós d'un avenç, perquè al final de la suposada cadena de neutralitat cientifico-tècnica (que hauriem de veure si és real) sempre apareix l'home que, com incorregible incoherent que és, acabarà fent usos i aplicacions bones i dolentes al mateix temps. Amb les dades geogràfiques passarà el mateix i és probable que els tres escenaris plantejats acabin convisquen.

Si em centro en el nostre context, podria afirmar que tots pensem que l'alliberament de dades geogràfiques és bo. Al mateix temps, però, puc identificar que tenim idees-objectius molt diferents sobre que fer amb les dades alliberades.

Per exemple entre nosaltres hi ha gent que creu que el fet de l'alliberament és, en si mateix, un objectiu, quan potser és només un pas cap a una altra cosa. Uns altres potser veuen que aquest alliberament no és res si no va acompanyat d'altres elements que el facin realment valuós, per exemple el coneixement que cal per interpretar les dades i posar-les en valor. Altres veuen l'alliberament com la possibilitat legítima de fer negoci. Ni em passa pel cap dir si aquestes postures són bones o dolentes, però el fet és que, fins i tot en una comunitat tant petita com la nostra, hi són i per tant em confirmen que en un context més ampli i hauran més i algunes, segur, no seran bones.

Si tornem als tres escenaris futurs plantejats jo m'aventuraria a dir que:

En una part es millorarà, és a dir triomfarà el "bé", tot i que no ho farà si no afegim coneixement al damunt. Les dades per si soles no van enlloc si no és entre professionals. Passen massa fàcilment al no res quan la gent es cansa del bombardeig d'info al que està sotmès. Si a més se li demana a la gent que participi en el manteniment de les dades al final es cansa més i ho deixa estar. És el que tenen les comunitats col·laboratives, els ambients web 2.0, etc....

En una altra part és evident que hi haurà empreses que desenvoluparan negoci al voltant de l'alliberament perquè el coneixement ja el tenen i els hi es fàcil treure rendiment a les noves dades alliberades. Del que decidim entre tots que aquestes empreses puguin fer amb les dades alliberades dependrà que només elles en treguin beneficis o en traiem tots.

Jo no se si sòc pessimista o realista, però crec que m'inclinaria per un predomini de l'opció 2 (el mal guanya) sobre la 1 i la 3. Si, segur que alguna cosa millorarà, però només si empenyem molt fent moltes "pastilletes de caldo", que deiem l'altra dia. Si no la gent es veurà sobrepassada i dirà allò de "a otra cosa mariposa" i els privats ja tindran el camp abonat per  fer bullir només la seva olla.

Ernest Ruiz

________________________________
De: barcelona-bounces at lists.osgeo.org<mailto:barcelona-bounces at lists.osgeo.org> [mailto:barcelona-bounces at lists.osgeo.org<mailto:barcelona-bounces at lists.osgeo.org>] En nombre de Wladimir Szczerban
Enviado el: domingo, 30 de enero de 2011 18:57
Para: Geoinquiets Barcelona
Asunto: Re: [Geoinquiets Barcelona] La cara fosca d'alliberar dades

Hola a todos,

Creo que el abrir los datos es el inicio, luego las administraciones tendrán que abrir servicios para que estos datos sean útiles para la gran mayoría de la gente y no los cuatro frikis que menciona Adriá, o como dice el mail y triunfe "el mal" y las empresas se apoderen de los datos.

Eso de trabajar para los otros si el usuario no le ve la utilidad y se siente usado al final no funciona. Por ejemplo he oído algunos comentarios sobre el OSM de usuarios nuevos que dicen es muy fácil meter datos pero muy difícil sacar datos.

Saludos,

Wladimir
2011/1/30 Martí Pericay <marti.pericay at gmail.com<mailto:marti.pericay at gmail.com>>
Interessant article, Adrià. A mi em sembla que ara mateix els pros d'alliberar dades superen àmpliament les contres: segueixen havent-hi massa dades que serien molt útils per a la població, tancades a pany i forrellat, per culpa de pors irracionals.

És possible que com suggereix l'article, algun dia arribem a una infoxicació tan gran que ens impedeixi qualsevol anàlisi profund. Però em sembla que (com a mínim aquí) falta molt i molt, veig força lluny que ens haguem de posar tots a demanar a les administracions que si us plau tanquin les dades, i organitzar un 'desafío cierradatos' per premiar l'administració que amaga millor les dades obtingudes amb diners públics ;-)

Més sobre la infoxicació: http://www.elpais.com/articulo/portada/mundo/distraido/elpepuculbab/20110129elpbabpor_3/Tes
El 30 de gener de 2011 12:18, Adrià Mercader <amercader.dev at gmail.com<mailto:amercader.dev at gmail.com>> ha escrit:

Hola a tots i totes,
En línia amb diversos missatges a la llista, us recomano llegir aquest
excel·lent post del blog de la Open Knowledge Foundation on s'aborda
la cara "fosca" de l'alliberament de les dades i s'introdueix un
concepte molt interessant: Fatiga per massa dades

http://blog.okfn.org/2011/01/28/open-public-data-then-what-part-1/

TL;DR:
Tres escenaris teòrics / possibles en l'alliberament massiu de dades:

* Triomfa el bé: Augmenta la transparència, s'eliminia redundància, es
milloren dades públiques existents
* Triomfa el mal: La iniciativa privada és l'única que desenvolupa
serveis al voltant d'aquestes dades, fins arribar a un punt en que
l'obertura inicial de les dades es veu afectada.
* No passa res destacable: Davant del volum enorme de dades "crues",
les úniques iniciatives al voltant de les dades públiques venen de
quatre geeks que volen jugar una estona. Són boniques però no massa
útils. Si es crea un servei on el ciutadà pot contribuir (com
FixMyStreet), al final la gent es cansa de fer la feina de
l'ajuntament.

Què en penseu?






--


Adrià Mercader
-----------------------------
http://amercader.net
_______________________________________________
Barcelona mailing list
Barcelona at lists.osgeo.org<mailto:Barcelona at lists.osgeo.org>
http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/barcelona


_______________________________________________
Barcelona mailing list
Barcelona at lists.osgeo.org<mailto:Barcelona at lists.osgeo.org>
http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/barcelona


________________________________
La informació inclosa en aquest correu electrònic és CONFIDENCIAL, i és per a ús exclusiu del destinatari. Si vostè llegeix aquest missatge i no n'és el destinatari, li informem que està totalment prohibida la divulgació, distribució o reproducció d'aquesta comunicació, i li demanem que ens ho notifiqui i ens retorni aquest missatge, i a més que l'esborri. Gràcies.

Abans d'imprimir aquest e-mail pensi en el medi ambient.

La información incluida en este correo electrónico es CONFIDENCIAL, siendo para uso exclusivo del destinatario. Si Vd. lee este mensaje y no es el destinatario, le informamos de que está totalmente prohibida la divulgación, distribución o reproducción de este comunicado y le agradeceríamos lo notificara y lo devolviera a la dirección arriba indicada, borrando el mensaje original. Gracias.

Antes de imprimir este e-mail piense en el medio ambiente.

This email and the information within are CONFIDENTIAL and it is intended exclusively for the addressee. If this message has been received in error, you are not entitled to use, disclose, distribute copy or rely on this email in any way. Please notify us immediately by email and delete it from your system.

Please consider the environment before printing this email.

_______________________________________________
Barcelona mailing list
Barcelona at lists.osgeo.org<mailto:Barcelona at lists.osgeo.org>
http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/barcelona



--

Lluís Peinado

Geodata Sistemas,SL.

luis.peinado at geodata.es<mailto:luis.peinado at geodata.es>



T. 933 035 367 (ext. 21)

F. 933 080 071


________________________________
La informació inclosa en aquest correu electrònic és CONFIDENCIAL, i és per a ús exclusiu del destinatari. Si vostè llegeix aquest missatge i no n'és el destinatari, li informem que està totalment prohibida la divulgació, distribució o reproducció d'aquesta comunicació, i li demanem que ens ho notifiqui i ens retorni aquest missatge, i a més que l'esborri. Gràcies.

Abans d'imprimir aquest e-mail pensi en el medi ambient.

La información incluida en este correo electrónico es CONFIDENCIAL, siendo para uso exclusivo del destinatario. Si Vd. lee este mensaje y no es el destinatario, le informamos de que está totalmente prohibida la divulgación, distribución o reproducción de este comunicado y le agradeceríamos lo notificara y lo devolviera a la dirección arriba indicada, borrando el mensaje original. Gracias.

Antes de imprimir este e-mail piense en el medio ambiente.

This email and the information within are CONFIDENTIAL and it is intended exclusively for the addressee. If this message has been received in error, you are not entitled to use, disclose, distribute copy or rely on this email in any way. Please notify us immediately by email and delete it from your system.

Please consider the environment before printing this email.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.osgeo.org/pipermail/barcelona/attachments/20110131/b54e5f0e/attachment.html


More information about the Barcelona mailing list