[Qgis-user] Problems installing QGIS 1.0.2 on Windows XP

Alex Mandel tech_dev at wildintellect.com
Fri May 15 14:04:17 EDT 2009


According to Tim on IRC it may be related to vcredist
Please download and install ane let us know if it works.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=9b2da534-3e03-4391-8a4d-074b9f2bc1bf&displaylang=en

This may be an issue we continue to run into until we manage to get
mingw builds working instead of visual studio.

Alex

Joanne Cook wrote:
> Hi Milena,
> 
> Thanks for the quick response, but I had earlier versions of QGIS installed on both machines! Also, I get the question about GRASS on the machine that installed successfully, and then I just point it at the location of GRASS within the QGIS installation and it's fine. On the other PC it doesn't get to that stage, it fails with the error message before that.
> 
> Thanks
> 
> Jo
> ----- Original Message -----
> From: "Milena Nowotarska" <do.milenki at gmail.com>
> To: "Joanne Cook" <j.cook at oxfordarch.co.uk>
> Sent: Friday, 15 May, 2009 11:00:14 GMT +00:00 GMT Britain, Ireland, Portugal
> Subject: Re: [Qgis-user] Problems installing QGIS 1.0.2 on Windows XP
> 
> Hi Joanne,
> 
> I had the same problem just now :)
> No problem with installing it on pc1 where something already been
> installed (old QGIS, lots of stuff from qsgeo4w installer and few
> GRASS versions)
> but on "fresh" machine pc2 I had the same situation.
> 
> The solution "for now" is using osgeo4w installator, QGIS 1.0.2 works
> fine (pc1, pc2)
> ...but a hint for real solution is: when I start qgis installed from
> standalone package (pc1) it asks me for the path to GRASS data - maybe
> this is the reason why QGIS crashes on fresh machine, with no GRASS
> instalation?
> 
> Milena
> 
> 2009/5/15 Joanne Cook <j.cook at oxfordarch.co.uk>:
>> Hi All,
>>
>> I have downloaded the windows standalone version of QGIS 1.0.2 and installed it on 2 windows XP machines. The first installed just fine, asking me to uninstall the previous version first, and ran with no problems. The second, on the same make of pc and same operating system, seemed to install OK but failed to start from the shortcut or from double-clicking the exe itself, with the following error:
>>
>> "C:\Program Files\Quantum GIS\bin\qgis.exe. This application has failed to start because the application configuration is incorrect. Reinstalling the application may fix this problem".
>>
>> Needless to say I have reinstalled the programme! I've also checked that I have enough administrative privileges to run it, and I've ensured that the setup files were on a local drive rather than a network drive.
>>
>> I would like to search the forums for assistance on this, but right now I can't access them- though I'm not sure if that's an issue with my firewall.
>>
>> I'm not sure where to start looking for more pointers on what has gone wrong with this- so any help resolving the problem would be greatly appreciated.
>>
>> Many thanks for your help
>>
>> Jo
>>
>> --
>> -----------------------------------------------------
>> Joanne Cook
>> Senior IT Support and Development
>> Oxford Archaeology (North)
>> 01524 880212
>> http://thehumanjourney.net
>>
>>
>> ------
>> Files attached to this email may be in ISO 26300 format (OASIS Open Document Format). If you have difficulty opening them, please visit http://iso26300.info for more information.
>>
>> _______________________________________________
>> Qgis-user mailing list
>> Qgis-user at lists.osgeo.org
>> http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
>>
> 
> 



More information about the Qgis-user mailing list