RE: [Geoinquiets Barcelona] jugant amb topònims

Torres, Marc marc.torres at icc.cat
Mon Nov 8 02:43:46 EST 2010


Raf!

Disculpa!!! ....enhorabona pel la juguesca.

Ben cordialment,

Marc Torres Saura
Unitat de Delimitació Municipal i Grans Obres
Ext. 3131



-----Missatge original-----
De: barcelona-bounces at lists.osgeo.org [mailto:barcelona-bounces at lists.osgeo.org] En nom de Óscar Fonts
Enviat: Monday, November 08, 2010 8:42 AM
Per a: Geoinquiets Barcelona
A/c: <barcelona at lists.osgeo.org>
Tema: Re: [Geoinquiets Barcelona] jugant amb topònims

Marc, la juguesca és d'en Raf!

Seria fantàstic si aquesta toponímia es pogués incorporar al Geonames, que és el nomenclator global de facto.

Se'n beneficiarien inmediatament centenars d'aplicacions com Wikiloc. O, més concretament, els milers d'usuaris catalans d'aquestes aplicacions.

Això em recorda un debat sobre si el geocodificador de l'ICC havia de ser públicament accessible...

Slt!


El 08/11/2010, a las 8:26, "Torres, Marc" <marc.torres at icc.cat> escribió:

> Oscar!
> 
> Genial! Ha estat molt bé l'exercici i realment obre un món de possibilitats. Et diria de fer-ne un article... però concentrem-nos de moment en el primer.
> 
> Del tema ús... si només ho han penjat perquè algun geoinquiet "jugui" amb les seves dades.... malament anem. Vull pensar que la seva oficialitat pressuposa la possibilitat d'usar les dades. En tot cas, crec que haurem d'anar pensant en "fitxar" un advocat-geoinquiet.
> 
> Ben cordialment,
> 
> Marc Torres Saura
> Unitat de Delimitació Municipal i Grans Obres
> Ext. 3131
> 
> 
> 
> -----Missatge original-----
> De: barcelona-bounces at lists.osgeo.org [mailto:barcelona-bounces at lists.osgeo.org] En nom de Oscar Fonts
> Enviat: Saturday, November 06, 2010 7:56 PM
> Per a: barcelona at lists.osgeo.org
> Tema: [Geoinquiets Barcelona] jugant amb topònims
> 
> Reenviant...
> 
> ---------- Mensaje reenviado ----------
> From: Raf Roset
> -------------------------------------------------
> 
> Per un cúmul de casualitats he acabat fent experiments amb el Nomenclàtor.
> 
> Però com que no em queda clar l'ús de les dades (les llicències no les haurien de redactar mai els advocats, a menys que les dades siguin per a experts en dret) que s'explica a http://www.gencat.cat/web/cat/avis_legal.htm em sembla que de moment no hi dedicaré més esforços (Interessant també el comentari d'Antonio F. Rodriguez sobre disposicions legals que hi ha a l'article de l'Iván a http://blog-idee.blogspot.com/2010/11/datos-para-el-pueblo-pero-sin-el-pueblo.html)
> 
> Vaig arribar a la pàgina del Nomenclàtor a http://www20.gencat.cat/portal/site/ptop/menuitem.dbf7b17bb47cda345f13ae92b0c0e1a0/?vgnextoid=32f04413c1548210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=32f04413c1548210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default
> (qui és el sómines que ha ideat la sintaxi d'aquests links ? S'ha de ser ruc !) i em vaig trobar de cara amb una pàgina estàtica plena de links a PDF's com és habitual, amb un sistema de navegació jeràrquic antic que acaba en un altre PDF de l'estil de http://www20.gencat.cat/docs/ptop/Home/Serveis%20i%20tramits/Biblioteca%20i%20documentacio/Planificacio%20territorial/Publicacions/Cartografia%20i%20toponimia/Nomenclator%20oficial%20de%20toponimia%20de%20Catalunya/Alt%20Camp/Documents/aiguamurcia.pdf
> (i que sembla pensat per algú que mai abans ha treballat en Unix o DOS, i per tant fa servir espais i majúscules indiscriminidament embrutant-ho tot).
> Però si us ho mireu bé hi ha també un Excel amb tots els topònims (on queda l'ús d'estàndards oberts ?).
> 
> I com que una cosa porta a l'altra m'he passat una bona estona traficant amb les dades per afegir-les a Google Fusion Tables: he hagut de sacrificar columnes ja que excedia el límit de dades carregables; l'he hagut de carregar en ASCII ja que en passar-ho a Unicode es dobla la mida de l'arxiu i tampoc es pot carregar; i he hagut de fer alguna altra barrabassada per delimitar correctament els registres; però la final el resultat és fins i tot bonic tal i com es veu a la imatge nomenclator.jpg: tots els 52.701 topònims juntets sobre el mapa, cada un amb el seu marcador de color diferent segons la taula de classificació (abreviatures) de la pàgina del Nomenclàtor.
> 
> Com a sistema de visualització és preferible a la pàgina estàtica que es mostra a la web, i si us mireu el topònim correponent a Aiguamúrcia municipi hi veureu el link al PDF: es podria fer amb tots els topònims (i enllaçant a qualsevol altre lloc/cosa).
> 
> D'aquest manera també es pot filtrar la informació i obtenir visualitzacions ben curioses, com aquesta que una vegada, ara fa molts anys, em va ensenyar una persona brillant expert en el tema: el nom diferent que es dona al mateix accident geogràfic segons la zona del pais on s'anomena. Ho podeu veure a les imatges barranc.jpg i torrent.jpg O la distribució de la toponímia a Osona, amb els marcadors vermells grans que indiquen els caps de municipi com es pot veure a la imatge caps.jpg
> 
> Tot plegat un exercici divertit i fàcil.
> Si existissin més dades obertes la de coses que es podrien fer.......
> 
> Raf
> _______________________________________________
> Barcelona mailing list
> Barcelona at lists.osgeo.org
> http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/barcelona
_______________________________________________
Barcelona mailing list
Barcelona at lists.osgeo.org
http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/barcelona



More information about the Barcelona mailing list