Re: [Geoinquiets Barcelona] Conversió de UTM a lon-lat WGS-84

Alexandre Nobajas nobita64 at yahoo.com
Wed Feb 9 06:43:08 EST 2011


Molt bona explicació Oscar!

Encara hi afegeria una puntualització, UTM, graus decimals, graus minuts segons, són unitats de mesura més o menys convertibles entre elles sense gaires errors, en principi no depenen de la projecció que fem servir.

Per cert, segur que Google ajusta la terra a una esfera? Perquè el WGS84 té la gràcia que és al mateix temps un datum, un geoide i sistema de projecció referit a tot el món oi?

Aquest fil em recorda a la dita aquella que un metge cura, dos dubten i tres mort segura :)

--- On Wed, 2/9/11, Antonio Santiago <asantiagop at gmail.com> wrote:

From: Antonio Santiago <asantiagop at gmail.com>
Subject: Re: [Geoinquiets Barcelona] Conversió de UTM a lon-lat WGS-84
To: "Geoinquiets Barcelona" <barcelona at lists.osgeo.org>
Date: Wednesday, February 9, 2011, 8:51 AM

+10 punts pel tutorial.
Jo tincs uns coneixements molt basics de totes aquestes questions que en permeten molt modestament anat fent. Un tutorial for "dummies" seria molt agreit.


2011/2/9 Oscar Fonts <oscar.fonts at gmail.com>

Iep,

Un tema és la projecció i l'altre el datum.

Les projeccions són operacions matemàtiques. Seria la operació d'aixafar la Terra en 3D per ficar-la a un plànol en 2D, en la qual sempre se sacrifica alguna cosa (àrees, angles, distàncies). Google Maps és una mica cafre i aproxima la Terra per una esfera enlloc d'un elipsoide. Suposo que quan has de renderitzar zillions de píxels et convé estalviar-te algun cosinus. Encara que no conservis ni àrees, ni angles, ni Déu que el va parir.



El 'datum' és el marc de referència, és allà on estableixes l'origen de les teves mesures i a partir del qual estan referides la resta de posicions. Per motius històrics, cada territori tenia el(s) seu(s) datum(s). Les transformacions entre datum no són exactes, es basen en fer mesures comparatives sobre el terreny, a partir de les quals es determina quin algorisme de transformació s'ajusta millor per a una precisió i un territori donats. La transformació s'alimentarà d'uns paràmetres calculats a partir d'aquestes observacions, i cal tenir present que seran vàlids només per al territori on s'han pres.



Així, les eines de transformació que trobeu per la xarxa, haurien de dir en algun lloc quina tècnica de transformació de dàtum fan servir, amb quins paràmetres, per a quin territori són vàlides, i amb quina precisió. Generalment, les eines en anglès no estaran al cas de les transformacions vàlides per Catalunya o Espanya, i de fet probablement NO s'està fent cap canvi de dàtum, i resultaran errors d'uns 150 m en obtenir gat per llebre.




Sent pràctics:

* Per a Catalunya, es fa servir una transformació de 7 paràmetres (els podeu trobar al web de l'ICC). Fins a l'1:5 000 (aprox 1 m) ho clava. És la que es fa servir internament a les seves calculadores geodèsiques. A aquestes escales (ie. si no us cal precisió centimètrica), podeu considerar WGS84 i ETRS89 com el mateix datum (ara és quan ve un geodesta i em fot a Guantánamo, però AFAIK els 7 paràmetres són idèntics fins a l'últim decimal).



* Per a Espanya, la transformació de 7 paràmetres no dóna, perquè hi ha moltes deformacions entre WGS84 i ED50, sobretot a Galícia. Per tant, es fa servir un altre tipus de transformació, de reixeta. La podeu trobar al web de l'IGN en format NTv2.



GDAL/OGR (de nou) permet fer servir ambdues tècniques, però cal passar-li els paràmetres o la reixeta adient en cada cas. Potser caldria fer un tutorial al blog, si és que els del geomatic no no han fet ja ;)


Slt,


Oscar.



_______________________________________________

Barcelona mailing list

Barcelona at lists.osgeo.org

http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/barcelona





-- 
|----------------------------------------------------------------| Web Page: http://www.acuriousanimal.com
| Blog: http://www.acuriousanimal.com/blog

|----------------------------------------------------------------
| A crazy mix site: http://www.astracanada.net

| Old Virtual Globe project:http://theballoonproject.blogspot.com

|----------------------------------------------------------------|   _      __                           
|  /_)    (_ ` _   _  _)_ o  _   _   _  | / /  o .__) (_( ) ) (_  ( (_( (_( (_) |                                 _)    |----------------------------------------------------------------



-----Inline Attachment Follows-----

_______________________________________________
Barcelona mailing list
Barcelona at lists.osgeo.org
http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/barcelona



 
____________________________________________________________________________________
Get your own web address.  
Have a HUGE year through Yahoo! Small Business.
http://smallbusiness.yahoo.com/domains/?p=BESTDEAL
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.osgeo.org/pipermail/barcelona/attachments/20110209/c717f84e/attachment.html


More information about the Barcelona mailing list