[OSGeo Suomi] AjatuksiaLiiketoiminnasta

Jukka Welling j.welling at luukku.com
Tue Apr 28 00:10:53 EDT 2009


Hei kaikki!

Ajattelin tuoda jo joitakin omia näkemyksiä eräistä kevätseminaarin keskusteluaihelistan teemoista esille, vaikkei luentomateriaali vielä olekaan netistä saatavissa.
   Ensiksi olen aika hyvin selvillä onko ohjelmisto vapaa, ilmainen vai kaupallisesti lisensoitu ja mielestäni kahden ensimmäisen välillä ero ei ole kovin merkittävä, koska lähdekoodiahan voi aina pyytää käyttöönsä, jos sitä tarvitsee. Sinänsä ilmaisuus tietysti aina alentaa kustannuksia, millä on taloudellisen kannattavuuden kannalta huomattava merkitys.
   Parempina pidän paikkatietojärjestelmien rakentamisen kuin spatiaalianalyysien markkinointimahdollisuuksia, sillä jopa pienten kahviloiden kaltaiset yritykset voisivat varmasti olla kiinnostuneita valitsemaan sopivan paikkatietojärjestelmän,johon voisivat tallentaa vaikka asiakaskyselyjen ja arpajaisten avulla saatuja tietoja asiakaskunnan alueellisesta rakenteesta,tietojärjestelmäkseen,.
   Kuitenkaan käsitykseni mukaan laajalti ei vielä ole oivallettu alueellisen näkökulman suurta merkitystä. Ilmeisen ansiokkaasta netistä ladattavasta Nils Mevenkampin(1999)väitöskirjasta "Geographie,Raum und Geographische Informationssysteme, notwendigkeit und entwicklung eines verallgemeinerten Algorithmus zur Verscneidung von Flächen"" löytyy siteeraus "ei ole kyse siitä, että kaiken pohjallla olisi spatiaalisia selittäviä muuttujia, vaan siitä, onko selittävien muuttujien joukossa spatiaalisia muuttujia ja jos niitä on, niin silloin ne ovat kaikkein määräävimpiä selittäviä tekijöitä". Tätä mielestäni havainnollistaa äskettäin lukemani julkaisu (Messner et al 1999,kts. lopussa) jossa käytettiin spatiaalisessa autokorrelaatio-analyysissä vaikutuvaltaisessa  julkaisussa esittettyä henkirikosten määrää hyvin selittävää prinsipaalikomponenttianalyysillä muodostettua yhdistelmämuuttujaa, mutta joka ei spatiaalisessa autokorrelaatioanalyysissä lainkaan korreloinut henkirikosten esiintyvyyden kanssa alueellisten,varsinkin kaupunkialueiden ja maaseudun olosuhteiden erilaisuuden vuoksi.Vaikka Messner et al (1999)eivät sitä suoraan sanokaan, niin käsitykseni mukaan Land et al (1990):in yhdistelmämuuttuja on selvästi virheellinen (varsinkin kun spatiaalianalyysillä löytyi yksikertaisempia selittäviä muuttujia) ja syynä on se, ettei spatiaalisia tekijöitä ole huomioitu.
   Land et al(1990) julkaisu sinänsä vastaa varsin hyvin yleistä käsitystä sosiologisesta tutkimuksesta, mutta en olisi mitenkään yllättynyt mikäli kehitys olisi viemässä kohti yhteiskuntatieteiden omaa kopernikaanista vallankumousta ja pian yhteiskuntatieteellinen tutkimus (mukaan lukien vastaavat terveystieteiden, kauppatieteiden ym. alojen tutkimukset) aina aloitetaan spatiaalianalyysillä tai vähintäänkin kvalitatiivisella, pehmeällä (eli ei matemaattisella) tutkimusotteella arvioidaan spatiaalisten tekijöiden mahdollista merkitystä tarkasteltavalle ilmiölle.Olisikohan tällöin menestymismahdollisuuksia spatiaalianalyyseihin erikoistuneilla yrityksillä, jotka tekisivät ainakin alustavat spatiaaliset analyysit niin julkisen sektorin kuin elinkeinoelämänkin organisaatioille samaan tapaan kuin kaupalliset markkinatutkimuslaitokset tällä hetkellä tekevät tuottavat niille tietoa väestön mielipiteistä ja asenteista?
   

KIRJALLISUUTTA

Kenneth C. Land, Patricia L. McCall, Lawrence E. Cohen 1990:
Structural Covariates of Homicide Rates: Are There Any Invariances Across Time and Social
Space? The American Journal of Sociology, Vol. 95, No. 4  pp. 922-963

Mevenkamp,Nils 1999:Geographie, Raum und Geographische Informationssysteme,Notwendigkeit und Entwicklung eines verallgemeinerten Algorithmus zur Verscneidung von Flächen. -166pp, Universität Bremen.

Steven F. Messner, Luc Anselin, Robert D. Baller,Darnell F. Hawkins,Glenn Deane, and Stewart E. Tolnay 1999:The Spatial Patterning of County Homicide Rates: An Application of Exploratory Spatial Data Analysis. Journal of Quantitative Criminology, Vol. 15, No. 4.pp. 423-450


Parhain terveisin Jukka Welling











...................................................................
Luukku Plus paketilla pääset eroon tila- ja turvallisuusongelmista.
Hanki Luukku Plus ja helpotat elämääsi. http://www.mtv3.fi/luukku


More information about the Finland mailing list