[Geoinquiets Barcelona] supermegavisor

Roset, Rafael rafael.roset at icc.cat
Thu Apr 8 04:59:29 EDT 2010


I encara una altra reflexió en un sector diferent (però igual ?)

http://www.error500.net/articulo/el-imposible-negocio-libro-creative-commons 

 

Rafael Roset
Responsable de Cartoteca Digital
Institut Cartogràfic de Catalunya
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona
+34 93 567 15 00 ext. 3250

 

From: barcelona-bounces at lists.osgeo.org [mailto:barcelona-bounces at lists.osgeo.org] On Behalf Of Ruiz Almar, Ernest
Sent: Thursday, April 08, 2010 8:57 AM
To: barcelona at lists.osgeo.org
Subject: RE: [Geoinquiets Barcelona] supermegavisor

 

Bon dia,

 

He vist l'integrador de serveis que anomenava en Raf. No se si contravé cap condició d'ús dels serveis que utilitza perquè les desconec. 

 

És una aplicació sorprenent...vull dir que em sorprèn que el "valor afegit" sigui empaquetar uns quants WMS per fer una impressió en paper de les imatges. Suposo que algú de desconegui el món dels geoserveis farà servir l'aplicació i l'autor podrà beneficiar-se. Un objectiu lícit, és clar, però amb una base legal que sembla dubtosa i, personalment, crec que èticament també.

 

Davant d'usos com aquest la única cosa que se m'acudeix fer és explicar a tots els usuaris que es llencen a la piscina de les TIG sense saber si a l'aigua hi ha cocodrils o ni tant sols si hi ha aigua, que en aquest cas s'està cobrant per unes dades que són en origen gratuïtes i a les que s'hi pot accedir per altres vies que no aquesta de pagament. Que sí, que potser costa una mica més fer-ho, però que és així.

 

I al veure "valors afegits" com aquest entenc que l'IGN al seu centre de descarregues faci les distincions que fa entre els usos possibles de les seves dades. Perquè si l'alliberament de les dades que paguem entre tots ha de servir com a finançament indirecte a empreses i/o per presentar gran aplicacions com la que mencionem.... L

 

I ara em pregunto....

 

No és aquest un típic cas en que un usuari expert passa a empresari desprès de demanar insistentment que les dades siguin lliures per la "societat" quan el seu objectiu real és convèncer els creadors de dades que les alliberin per immediatament treure'n profit?

 

Si l'objectiu es treure el lícit profit empresarial, perquè no es diu obertament i es deixa de parlar de la "societat"? Potser és perquè si es diu així ja se sap per endavant que el productor ens demanarà passar per caixa? (potser no, vés a saber)

 

I si arribéssim a treure profit d'unes dades pagades amb els diners de tots, no és raonable pensar que haurien de retornar a la societat una part del beneficis obtinguts amb el "valor afegit" generat a partir d'aquestes dades? És a dir, si la "societat" em dona les dades gratis, no és coherent pensar que el que faci també haurà de ser gratis per la "societat"?

 

La cultura del tot gratis és collonuda (perdoneu l'expressió), si l'objectiu és assolir la veritable reciprocitat en la gratuïtat. 

 

Ara, però, jo encara he de comprar discs (de vinil! sóc un maniàtic sentimental) i penso que "les coses" tenen un valor. La qual cosa no vol dir que no m'agradi ni desitgi un altre escenari.

 

Salutacions

Ernest Ruiz

 

 

PS: Al text que indica l'Óscar es fa referència a la definició de l'Stallman sobre el soft lliure i es diu que una de les condicions del soft lliure és "Redistribuir (hacer) copias para poder ayudar al prójimo". A mi m'agrada això. Afirmar, com fan els autors més endavant en el text, que aquesta és una definició "filosòfica" és una manera molt simple de referir-s'hi i tancar el tema. 

 

PS2: Hi ha una frase al final del mateix text que diu "En cualquier caso, para que los datos puedan considerarse libres, no se han de restringir los usos comerciales de los datos. Esta no restricción es precisamente la que, a medio o largo plazo, hará cambiar la economía de los productos y servicios derivados de esos datos."  

 

Personalment, sobretot la part final, em sembla una frase ben buida (hará cambiar...bla,bla,bla), típicament economicista (per no dir tirant a liberal. Oops!). Aquestes frases són les que més em sorprenen, perquè parlen de llibertat de les dades i al mateix temps de privacitat del usos. Inclús he vist frases que en la primera part parlen d'alliberar dades pel bé del pròxim i a la segona endinyen el discurs del benefici empresarial sense que els autors es posin vermells (de fet es queden tant panxos). Són frases que em fan "repelús" i em xoquen perquè els principis que defensen els entenc com antagònics i per la barreja de conceptes que plantegen (llibertat per la societat i comerç, economia, benefici, riquesa, etc...). Si aquest discurs el fes algú de l'Escola de Chicago, me l'esperaria, però en un altre context....

 

PS3: Disculpeu el rotllo...

 

 

________________________________

De: barcelona-bounces at lists.osgeo.org [mailto:barcelona-bounces at lists.osgeo.org] En nombre de Oscar Fonts
Enviado el: miércoles, 07 de abril de 2010 19:59
Para: Roset, Rafael
CC: barcelona at lists.osgeo.org
Asunto: Re: [Geoinquiets Barcelona] supermegavisor

 

Aquest és el típic cas d'ús comercial que no es basa en revendre les dades, sinó en construïr un servei de valor afegit al voltant.

Amb una llicència que prohibeix els usos comercials, això no estaria permès. Com que a més els productors de dades no fan servir llicències estàndard, t'has de llegir la lletra petita de cadascú, probablement acabaries contactant a cada responsable, explicant-los la teva vida, i et donarien respostes arbitràries en funció de com et percebin, o et demanarien coses estranyes, com que els paguis un percentatge dels teus beneficis (política IGN).

Amb una llicència que permetés usos comercials però prohibeixi 'tancar' les dades derivades (compartir-igual = share-alike), aquesta aplicació seria permesa, sempre i quan les eventuals dades elaborades a partir de les bases que utilitza també fóssin lliures.

Ergo, una llicència 'no comercial' es podria reformular més intel·ligentment com una llicència 'share alike'. I si a més tothom fes servir llicències estàndard (tipus creative commons però per dades), no caldria llegir la lletra petita, etc.

Per a una discusió més detallada (inclòs paradigma de la tarta), vegeu:
Sánchez Ortega, I., De la Cueva, J. ¿Son 'libres' los geodatos 'libres'? VI Jornadas Técnicas de la IDEE, 2009.
http://orzancongres.com/JIDEE09/06.pdf
http://www.slideshare.net/ivansanchezortega/son-libres-los-geodatos-libres

Salut,

Oscar.

2010/4/7 Roset, Rafael <rafael.roset at icc.cat>

Recordava haver-ho vist fa temps, i ho estat buscant des que l'altre dia vam parlar de llicències i usos:

http://www.goolzoom.com/

 

Té una part de registre amb la qual se suposa que fa diners, i per tant contravé totes les condicions d'ús dels serveis que enllaça ?

 

Raf


_______________________________________________
Barcelona mailing list
Barcelona at lists.osgeo.org
http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/barcelona

 

 

________________________________

La informació inclosa en aquest correu electrònic és CONFIDENCIAL, i és per a ús exclusiu del destinatari. Si vostè llegeix aquest missatge i no n'és el destinatari, li informem que està totalment prohibida la divulgació, distribució o reproducció d'aquesta comunicació, i li demanem que ens ho notifiqui i ens retorni aquest missatge, i a més que l'esborri. Gràcies.

Abans d'imprimir aquest e-mail pensi en el medi ambient.

La información incluida en este correo electrónico es CONFIDENCIAL, siendo para uso exclusivo del destinatario. Si Vd. lee este mensaje y no es el destinatario, le informamos de que está totalmente prohibida la divulgación, distribución o reproducción de este comunicado y le agradeceríamos lo notificara y lo devolviera a la dirección arriba indicada, borrando el mensaje original. Gracias.

Antes de imprimir este e-mail piense en el medio ambiente.

This email and the information within are CONFIDENTIAL and it is intended exclusively for the addressee. If this message has been received in error, you are not entitled to use, disclose, distribute copy or rely on this email in any way. Please notify us immediately by email and delete it from your system.

Please consider the environment before printing this email.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.osgeo.org/pipermail/barcelona/attachments/20100408/92155633/attachment.html


More information about the Barcelona mailing list