[OSGeo-Greek] Σχετικά με την θέαση δεδομένων της Κτηματολόγιο ΑΕ μέσω WMS σε ΕΓΣΑ87

Christos Iossifides chiossif at yahoo.com
Mon Apr 22 05:47:52 PDT 2013


Λέφτερες και λέφτεροι,

γεια και χαρά.

Θα γράψω τις σκέψεις μου από δύο οπτικές γωνίες:

πρώτα ως διπλ.Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχ. (μέλος ΤΕΕ και χρήστης των υπηρεσιών ΟΚΧΕ Κτηματολόγιο ΑΕ ΓΥΣ κτλ):

Σήμερα έχει νομοθετηθεί η οδηγία INSPIRE και από το 2010 εφαρμόζεται (έχει νομική ισχύ) σε όλη την επικράτεια. Φορέας υλοποίησης έχει ορισθεί ο ΟΚΧΕ και οφείλει ως τέτοιος να περιφρουρεί την εφαρμογή του νόμου. Παράλληλα η Κτηματολόγιο ΑΕ έχει επεξεργαστεί και διαθέσει με βάση τον νόμο, ότι κατά την εκτίμησή της οφείλει. Αυτό, τόσο σε συνάρτηση με την ανοχή του ΟΚΧΕ ως φορέα υλοποίησης, όσο και την λαστιχοποίηση του νόμου και των τεχνικών διάθεσης των δεδομένων από την Κτηματολόγιο ΑΕ, οδήγησε την συζήτηση εδώ.
Ως ΑΕ δεν αποτελεί δημόσιο και κατά συνέπεια οφείλει απλά να είναι νόμιμη (και είναι με βάση την προηγούμενη σκέψη). Με βάση τις άδειες χρήσης των προϊόντων της είναι ελεύθερη να θέτει τα ζητήματα σε όποια βάση επιθυμεί με γνώμονα το συμφέρον της. Άρα αν δεν αποδείξουμε ρητά ότι:
0. ότι κάνουμε εμείς για να ξεπεράσουμε τις όποιες «τεχνικές» δυσκολίες είναι νόμιμο και
1. ότι προτείνουμε να γίνει είναι και προς το συμφέρον της Κτηματολόγιο ΑΕ 
δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτε.

Τώρα, απ' την άλλη οπτική γωνία, ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας ελεύθερου λογισμικού οφείλουμε να απαιτήσουμε άμεσα και ρητά το εξής απλό πράγμα:
οτιδήποτε έχει χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό ή ευρωπαϊκό ή οποιοδήποτε δημόσιο (κρατικό ή ευρωπαϊκό κορβανά) οφείλει να είναι διαθέσιμο σε κάθε μορφή του σε όλους χωρίς πρόσθετο κόστος ή εξαιρέσεις ή διακρίσεις.
Αυτό ισχύει τόσο για τους δημόσιους, τους ψευτοδημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς και αποτελεί, για μένα, άμεση ουσιαστική δέσμευση με την ανάληψη κάθε σχετικού έργου. Εξαίρεση ίσως αποτελούν θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας υγείας.
Άρα, αν δεν καταφέρουμε στην κοινωνία μας να εισάγουμε αυτόν τον ηθικό νόμο, απλά θα ξαναμαζευόμαστε εδώ ή σε άλλες θέσεις και θα αναμασάμε τα ίδια αιτήματα για άλλα «τεχνικά» προβλήματα.

Σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλουμε να απαιτήσουμε από τον φορέα υλοποίησης ΟΚΧΕ να λάβει θέση. Η θέση αυτή θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από την λέφτερη κοινότητα και να απαιτηθεί άμεσα μόνο η λέφτερη εφαρμογή της.
Εφόσον αποφασίσουμε να κινηθούμε με αυτόν ή παραπλήσιο τρόπο θεωρήστε με στην διάθεσή σας.

Λέφτερα,
Ch Iossif


More information about the Greek mailing list