[Oskari-user] Pieni kehitysidea Oskariin

Mäkinen Sami (MML) sami.makinen at maanmittauslaitos.fi
Fri Jan 8 02:46:41 PST 2021


Moi,

Hienoa nähdä mielenkiintoisia toteutuksia Oskarin julkaistujen karttojen ympärillä!

Tällaisten räätälöityjen julkaistun kartan päälle leivottujen toiminnallisuuksien hyvä puoli on se, että ne saa yleensä nopeasti toteutettua tarpeeseen joka sillä hetkellä on. Toisaalta jos ne toteuttaa Oskarin puolelle niin muutkin saavat ne käyttöönsä. Esimerkiksi läpinäkyvyyskontrollille olisi varmaan ottajia muuallakin ja näyttäisi, että tällaiselle Ohje-toiminnallisuudellekin olisi kysyntää.

Oskariin työkaluja lisättäessä lisätyötä joutuu jonkin verran tekemään verrattuna räätälöityyn toteutukseen. Olisi toivottavaa toteuttaa miltä kontrolli näyttää eri ulkoasuvaihtoehdoilla joita julkaisijassa on (vaalea/tumma/pyöreä/kulmikas jne). Muuten käyttäjiltä tulee palautetta, ettei ulkoasuvalinta vaikuta ko. työkaluun. Samoin pitää määritellä mihin kontrolli sijoittuu kartalla muihin työkaluihin nähden kun useampi on kytketty päälle. Käyttäjä pystyy myös siirtämään kontrollin johonkin muuhun karttakontrollien laatikkoon kuin mihin se oletuksena käynnistyy (eri kartan kulmat/keskipaikat) joten olisi hyvä testata, että se toimii myös niissä yhteen muiden laatikossa olevien kontrollien kanssa (sijoittuu järkevään paikkaan eikä riko muiden työkalujen käyttöliittymää). Hyvänä puolena taas voidaan pitää, että työkalulle pystytään nämä ominaisuudet toteuttaa ja vaikkapa siirtyminen mobiilimoodiin pystytään tekemään hallitusti toisin kuin päälle liimatuilla työkaluilla. Samoin ulkoasun päivittäminen on hallitumpaa jos tiedetään mitä nappeja kartan päälle voi tulla.

En oikein tiedä miten vapaa ikonin ja toiminnallisuuden valitseminen toimisi käyttöliittymätasolla julkaisijassa. Nykyisiin julkaisijan työkaluvaihtoehtoihin lisättäisiin lisäoptioksi ikonille SVG:n syöttämistä varten kenttä tms? Suoraa koodin syöttämistä julkaisuun käyttöliittymän kautta liittyy kaikenlaisia riskejä väärinkäytöstä. Tämä vaatisi enemmän määrittelyä tarpeista ja sitä kautta jonkinlainen kompromissi voisi löytyä. Mahdollisimman vapaasti ikonin ja siitä käynnistyvän toiminnallisuuden saa valittua tekemällä toteuttavan koodin ja sen saa muiden Oskari hyödyntäjien käyttöön tekemällä pull requesteja :)

Kääntöpuolena Oskarin julkaisijaan valintamahdollisuuksien lisäämisessä toki on myös haaste, ettei käyttäjä enää löydä sieltä haluamiansa työkaluja jos niitä on liikaa. Se ei ehkä ole niin suuri ongelma jos kirjautuneet käyttäjät ovat vain oman organisaation väkeä, mutta esimerkiksi Paikkatietoikkunassa loppukäyttäjät pystyvät tekemään julkaisuja eikä rekisteröitymisiä ole rajattu. Läpinäkyvyyden tapauksessa on vähän samaa haastetta kuin nykyisessä julkaistun kartan karttaselitetyökalussa: onko hassua jos julkaisuun on valittu tasovalikko ja sen lisäksi selite- ja/tai läpinäkyvyyskontrolli? Molemmissa listataan samat tasot, mutta vähän eri toiminnallisuuksien takia. Tällaisten asioiden kanssa pitää tasapainoilla eikä välttämättä kaikille sopivaa ratkaisua saadakaan vaikka sitä tavoitellaan. Tällaisten toteuttaminen ja työkalujen yhteentoimivuuden suunnittelu kun loppukäyttäjä pääsee valitsemaan eri yhdistelmiä voi vaatia yllättäviä paljon panostamista jotta käyttö olisi loppukäyttäjän kannalta sujuvaa/luontevaa. Järkevintä olisi näissäkin varmaan tehdä joku yleisempi julkaistulla kartalla toimiva karttatasolistaus, jonka julkaisijan lisäoptioina olisi selite, läpinäkyvyys jne jolloin yhteen listaan saataisiin tuotua useampi tasoihin liittyvä työkalu. Näin saataisiin yhdistettyä työkaluja yhden napin alle.

Tästä "Ohje" toiminnallisuudessa itselle tulee mieleen, että kannattaako linkkinä toimivaa tekstiä lukita vai voisiko käyttäjä syöttää sen itse? Jos se lukitaan niin kielistykset voidaan leipoa sisään Oskariin jolloin loppukäyttäjällä on vähemmän valittavaa, mutta toisaalta samalla lukitaan että työkalua voi käyttää vain "Ohje" tekstillä vaikka se voisi olla yleisempikin työkalu linkin lisäämiseksi kartan päälle tai tekstisisällön näyttämiseksi julkaistulla kartalla. Mobiilimoodissa tekstin vieminen yläpalkkiin ei todennäköisesti kovin hyvin toimi joten linkki kannattaisi todennäköisesti jättää kellumaan kartan päälle silloinkin. Toisaalta tällaisesta "Ohje"-työkalusta aukeava sisältö voisi olla myös tekstiä jota voisi julkaisijassa syöttää. Tällöin työkalun käyttäjä ei tarvisi erillistä sivua johon itse ohje-sisällön laittaisi. Toki linkki voisi myös olla vaihtoehtona.

Tässä päällimmäisiä ajatuksia jos julkaistun kartan työkaluja aletaan edistämään jonkun toimesta :)

          Sami

Lähettäjä: Mäkinen Erno T <erno.makinen at tampere.fi>
Lähetetty: perjantai 8. tammikuuta 2021 9.03
Vastaanottaja: Mäkinen Sami (MML) <sami.makinen at maanmittauslaitos.fi>; Grekula Janne <ext-Janne.Grekula at vayla.fi>; 'Oskari-user at lists.osgeo.org' <Oskari-user at lists.osgeo.org>
Aihe: VS: Pieni kehitysidea Oskariin

Moro,

I also answer in Finnish.

Jannen ehdottamalle ominaisuudelle on sikäli ainakin Tampereella tarpeita, että Tampereella on näitä lisäpainiketarpeita toteutettu erillisille WWW-sivuille upotettujen karttojen yhteyteen CSS:n ja Javascriptin avulla toteutetuilla painikkeilla.

Esim. sivun https://mun.tampere.fi/pages/etela alareunan saavutettavammaksi tehdyn kartan päällä on lisäpainikkeita, joissa ainakin Chrome-selaimella myös focus toimii ja tab-painikkeella valitun painikkeen ympärille tulee punainen reunus (ja kartan zoomaus on estetty hiiren rullalla - esto löytyy Oskarin käyttöliittymästä). Toisena esimerkkinä karttakyselyt, esim. https://kartat.tampere.fi/leikkipaikkakysely/, joissa kyselyyn liittyvä "ohjeet"-painike on ollut kartan sivussa, mutta "läpinäkyvyys"-painike on toteutettu kartan päälle. Tuossa kyselyssä myös WWW-sivun leveyttä riittävästi pienentäessä Oskarin tarjoamat valmiit painikkeet muuttavat muotoaan ja sijaintiaan ja "läpinäkyvyys"-painikkeen paikka kartan päällä vaihtuu.

Osittain syynä kysely(i)ssä kartan koon muuttamisen painikkeen (kolmio-painike) kartan viereen lisäämiselle on ollut, että ko. painikkeen sovitus Oskarin valmiiden karttapainikkeiden yhteyteen kartan päälle ei ole esim. "mobiili-karttatilan" takia ole ollut aivan helppoa varsinkin, kun kyselyiden tilaajien toimesta myös tuo läpinäkyvyys-painike on haluttu mukaan.

Eli siis organisaatiokäyttäjän kannalta olisi varmasti helpompaa, jos Oskarissa olisi valmiiksi mahdollisuus lisätä Jannen toivoma ohjeet-painike. Lisäksi olisi itseasiassa käyttäjien kannalta varmaankin mahtavaa, jos Oskarin kartoille voisi mahdollisimman helposti lisätä yhden tai useamman painikkeen, joiden ikonin ja toiminon voisi valita mahdollisimman vapaasti. En sano, että tuo olisi helppoa toteuttaa esim. edellä mainituista saavutettavuus- ja mobiili-laite tarpeista johtuen, mutta osittainhan Oskarissa on jo noihin toteutuskin olemassa.

T. Erno Mäkinen
City of Tampere, Finland
Erno.Makinen at tampere.fi<mailto:Erno.Makinen at tampere.fi>


Lähettäjä: Oskari-user <oskari-user-bounces at lists.osgeo.org<mailto:oskari-user-bounces at lists.osgeo.org>> Puolesta Mäkinen Sami (MML)
Lähetetty: torstai, 7. tammikuuta 2021 18:14
Vastaanottaja: Grekula Janne <ext-Janne.Grekula at vayla.fi<mailto:ext-Janne.Grekula at vayla.fi>>; 'Oskari-user at lists.osgeo.org' <Oskari-user at lists.osgeo.org<mailto:Oskari-user at lists.osgeo.org>>
Aihe: [Markkinointiviesti] Re: [Oskari-user] Pieni kehitysidea Oskariin

Moi,

Lets try to keep the discussion in English if possible but I'll answer in finnish anyway :)

Helpoin vaihtoehto olisi varmasti upottaa julkaistu kartta toiselle sivulle, jossa ohjeteksti tai linkki tekstiin olisi. Toinen vaihtoehto olisi omaan Oskari-instanssiin tehdä uusi työkalu julkaisutoiminnallisuuteen joka kysyisi mihin URLiin linkki veisi jos työkalun valitsee mukaan julkaisuun. Kolmas vaihtoehto voisi toimia Oskariin yleisenäkin toteutuksena ehkä, jos voisi linkin tekstinkin valita julkaisijassa (kielistettynä ehkä jopa?). Varmaan julkaisuun se voisi tulla vastaavanlaisessa laatikossa kartan päälle kuin vaikka kohdetietotaulukon linkki. En tiedä onko muilla vastaavia tarpeita lisätä linkkejä julkaisuihin?

        Sami

Lähettäjä: Oskari-user <oskari-user-bounces at lists.osgeo.org<mailto:oskari-user-bounces at lists.osgeo.org>> Puolesta Grekula Janne
Lähetetty: tiistai 5. tammikuuta 2021 14.58
Vastaanottaja: 'Oskari-user at lists.osgeo.org' <Oskari-user at lists.osgeo.org<mailto:Oskari-user at lists.osgeo.org>>
Aihe: [Oskari-user] Pieni kehitysidea Oskariin

Hei,

Väyläviraston Katselu- ja latauspalvelussa on käytössä Oskari ja olemme sillä tehneet oheisen julkisen yksityistiekartan Digiroadiin
https://julkinen.vayla.fi/oskari/?lang=fi&uuid=af456730-ce3e-4332-9175-bdc9636db361

Meillä olisi tarve työkalulle, jolla saisi kartan päälle "Ohjeet"-painikkeen. Työkalulle pitäisi voida antaa parametrina ohjeiden url.  Kun käyttäjä painaa painiketta, uuteen selainikkunaan (ei uuteen välilehteen) avautuu ohjeet annetun url:n mukaisesta paikasta.

Karttaa käytetään yksityistietietojen ilmoittamisen yhteydessä Digiroadissa ja käyttäjäkunta on hyvin vaihtelevan tasoista, jonka vuoksi olisi tarpeellista antaa mahdollisimman helposti ohjeistusta käyttöliittymän käyttämiseen.
Väyläviraston käyttämä oskarin versio 2.1.0, väylän versio 4.0.0

Ystävällisin terveisin,
Janne Grekula

Digiroad-operaattori
info at digiroad.fi<mailto:info at digiroad.fi>
040 507 2301 (klo 9-16)

Digiroad internet<https://vayla.fi/vaylista/aineistot/digiroad>
Digiroad Twitterissä<https://twitter.com/Digiroad_fi>
Liity Digiroad Slack-keskustelukanavalle<https://confirmsubscription.com/h/i/27D81F626C183731>
Tilaa Digiroad uutiskirje<https://confirmsubscription.com/h/i/F3B0C96DB2C57204>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.osgeo.org/pipermail/oskari-user/attachments/20210108/02624d8d/attachment-0001.html>


More information about the Oskari-user mailing list